Andreas Nilsson -
Accordeonist & Dragspelare

Mitt namn är Andreas Nilsson, jag är född 1993 och spelar accordeon/dragspel. Jag har spelat sedan jag var 9 år och har haft Erik och Maritta Iivonen som lärare när jag var yngre. Under min gymnasietid studerade jag på Nordiska Musikgymnasiet vilket fördjupade mitt intresse för den klassiska musiken och även för att i framtiden ha musiken som yrke.

Accordeonist

2010 började jag spela accordeon, dragspel med melodibas. 2012-2017 studerade jag klassisk musik på Sibeliusakademin i Helsingfors med Matti Rantanen som huvudlärare.

Spelningar & Uppträdanden

Jag har uppträtt mycket på många olika ställen: kyrkor (bl.a. Gustav Vasa kyrka), konsertscener (bl.a. Konserthuset, Berwaldhallen och Musikaliska) men även ofta på äldreboenden, utomhusscener och PRO-träffar.

2017 hade jag den stora äran att få vara solist tillsammans med Kungliga Filharmonikerna på Konserthuset i samband med Riksdagens öppnande. Jag har också spelat i många olika ensembler särskilt med accordeonisten Tony Iivonen (med Valeri Kolyganov som lärare). Dessutom har jag spelat med andra sångare och diverse band med olika konstellationer samt en pianoduo med min gode vän och tidigare studiekamrat Olli Mikkonen.

Meriter

2015 tog jag kandidatexamen (B-examen) vid Sibelius Akademien i Finland och 2017 tog jag masterexamen (A-examen). Jag har därmed erhållit högre status inom den hierarkiska dragspelsvärlden.

Jag har även gjort en examenskonsert i C-nivå på piano, vilket man ofta gör på konservatorienivå i Finland.

Förutom mina studier har jag även tävlat mycket, främst nationellt men även på senare år internationellt. Jag har bl.a. tävlat i Castelfidardo och nu senast 2014 i Stockholm International Music Competition där jag fick 2:a pris i klassen upp till 25 år.

Jag har även haft äran att mottaga flera stipendier och utmärkelser bl.a. Hans-Erik Nääs stipendiet, Andrew Walter stipendiet, Hagström stipendiet, Huddinge kommuns arbetsstipendium och Rotarys stipendium.

Musik

Eftersom jag haft flera lärare har jag en bred repertoar. När jag var yngre spelade jag mest virtuos underhållningsmusik, valser, tango, rysk folkmusik, lätt jazz och liknande. På senare tid spelar jag i princip bara klassisk och modern repertoar, allt från Bach och Haydn till Piazzolla och ryska modernister. Dock spelar jag såklart fortfarande "underhållningsmusik" och svenska dragspelsklassiker.

Se gärna "Repertoar" för mer information!

Dragspelare Andreas Nilsson Dragspelare i Fokus